Ik zal meteen verklappen waar ik de mosterd voor mijn blog vandaan haal: het boek ‘Who moved my cheese?’ van Spencer Johnson. Hilarisch boek dat je op minder dan een uur uitleest, maar dat je nooit meer zal vergeten! Ik zal jullie niet langer in spanning houden. Beelden zeggen meer dan woorden.

De wereld verandert snel!

Dat zal het in de toekomst nog vaker doen. In coaching en sportpsychologie doe ik niet anders dan mensen uit hun comfortzone halen om de wereld van mogelijkheden te gaan verkennen. Een voorbeeld uit mijn praktijk:

Tom (fictieve naam) werkt ondertussen 10 jaar voor dezelfde organisatie. Hij doet zijn job wel graag, maar toch wringt er al twee jaar lang een schoentje. Hij twijfelt of hij deze job nog wel verder wil blijven doen. ‘Wil ik weg?’, ‘Naar wat moet ik veranderen?’, ‘Hoe zal het elders zijn?’, ‘Zullen daar wel zo’n leuke collega’s zijn zoals hier?’ ‘Als ik mijn baas om andere taken vraag, zal dat wel niet kunnen’, ‘Wat zullen anderen zeggen als ik dat doe?’ Op deze manier zal hij geen oplossing vinden.

Vragen die je beter kan stellen

  • Wat zou ik eigenlijk het liefste willen?
  • Wat zou het me opleveren moest ik dit bereiken?
  • Wat maakt het moeilijk om die stap te zetten?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
  • Wat zegt dat over wat ik belangrijk vind?

Dergelijke vragen openen je blik en zorgen ervoor dat je nieuwe oplossingen ziet. Je doorbreekt de cirkel in je hoofd. Laten we eens kijken naar het verhaal van Tim en Dave.

 

Dat brengt me meteen naar een volgende boeken tip: ‘Change your questions, change your life’ van Marilee Adams. Door jezelf leervragen te stellen in plaats van oordeelvragen, kan je een nieuwe weg op gaan.

Vond je dit een interessant artikel? Deel dan gerust en volg me op sociale media voor meer tips. 😉

Tel: 0472/907519
Mindset sportpsychologie en coaching
Inezswinnen_sportpsycholoog
@SwinnenInez