5 gedachten die je mentaal weerbaarder maken

Vlamingen doen het beter dan Nederlanders

35 procent van onze noorderburen heeft meer stress sinds Corona. Zo blijkt uit een onderzoek bij 1.017 Nederlanders. Terwijl ongeveer 85% van de Vlamingen zich mentaal gezond voelt volgens de Universiteit Antwerpen. Yes! We doen het beter! Alleen… Je kan die resultaten helemaal niet met elkaar vergelijken. Desondanks geef ik jullie graag vijf gedachten mee die je mentaal weerbaarder maken in moeilijke tijden. Als het nu niet lastig voor je is, dan kan je dit later nog gebruiken. Excuses voor de harde realiteit. Trouwens, dat Vlamingen het beter doen is niet één van die vijf helpende gedachten. Maar als het je toch geholpen heeft, ga ik niet klagen.

Over 5 jaar is dit lang niet meer zo belangrijk

Niets is eeuwig, alles verandert. Ook de situatie waarin je nu zit is niet voor altijd. De onaangename spanning in je lichaam zal dus ook passeren. Binnen een aantal jaren kijk je terug op deze periode en zie je dat je er goed bent doorgekomen. Plaats het in een groter perspectief. Er komt een einde aan de pijn. Alleen weten we niet altijd wanneer…

Ik kan om met de onzekerheden

Als je een marathon loopt weet je wanneer die pijn stopt. Dat geldt niet voor alles in het leven. Het is verleidelijk om binnen je comfort zone te blijven. Achteruit te leunen in de zetel waar je nu al weken amper uit komt. Alles uit te stellen wat je maar kan uitstellen. Om uit onzekere periodes te komen is het nodig om dingen anders te doen. Bel een vriend op als je het contact mist. Als stoere man of vrouw wil je natuurlijk niet toegeven dat je dat eng vindt. Durf te experimenteren. Pas je aan. Kom uit je mentale kot! Kijk ook zeker naar mijn blog omgaan met een veranderende wereld voor meer tips. Dit zal je een gevoel van kracht geven. Het haalt je uit de machteloosheid.

Ik streef naar vooruitgang, niet naar perfectie

In je zoektocht naar hoe je met deze situatie best omgaat, zal je fouten maken. Laat je niet ontmoedigen. Het is een teken dat je op de goede weg bent. Wees vriendelijk voor jezelf. Zie de mislukkingen als informatie om uit te leren. Weet dat je niet alleen bent. Bla bla bla… Die tips hebben we al zo vaak gehoord. Het is de blog van de teleurstellingen blijkbaar. Het is niet anders. Als het onderzoek van de zachtaardigste vrouw op aarde, Dr. Kirstin Neff, het aanraadt, dan is het zo.

Ik heb dit al eerder gedaan

Ok ok! Toegegeven, deze situatie heb je natuurlijk nog nooit meegemaakt. Maar denk eens terug aan ervaringen waar je in het verleden door bent geraakt. Je bezit de kracht om hiermee om te gaan. Herinner jezelf aan die veerkracht. Kijk naar wat je toen heeft geholpen en probeer die positieve gedachten en gedragingen opnieuw in te zetten.

Ik waardeer de kleine dingen

Ach! Nog zo’n cliché! Het spijt me! Weeral… In lastige periodes vergeten we te genieten van de kleine dingen. Schrijf voor jezelf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Wat? Huiswerk? Serieus? Ja toch wel. Als je echt iets wilt veranderen zal het niet slagen door enkel deze blog te lezen. Je planten thuis zullen ook niet overleven als je enkel leest dat je ze water moet geven. Neen, ook niet als je het maar af en toe doet.

Dus, neem je notitieboekje of de online versie ervan op je gsm en begin… De schattige blik van je hond, de zonnestraal op je gezicht, het kunnen uitspreken van je zorgen tegen iemand die je vertrouwt… Wil je uit die neerwaartse spiraal? Laat je aandacht dan bewust op zoek gaan naar deze kleine waardevolle momenten.

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen?

Tot snel!

Volg me op sociale media voor meer tips.

Vond je dit een interessant artikel?

Deel dit artikel op je platform!