Doe DIT als je niet weet wat je wilt
Vandaag hebben we het over het gevoel van “ik weet eigenlijk niet goed wat ik wil.”
Ben je iemand die zich vaak aanpast aan anderen en er graag voor zorgt dat de ander zich goed voelt, zelfs als dat betekent dat je je eigen noden aan de kant zet? Je cijfert jezelf eigenlijk weg.
In het continu proberen er voor de ander te zijn en de ander gelukkig te maken, raak ik zelf de weg kwijt. Ik weet niet meer goed wat ik zelf wil, wie ik ben, of wat ik graag doe en niet graag doe. Omdat ik me zo vaak heb geschikt naar de verwachtingen van anderen, ben ik mezelf een beetje kwijtgeraakt.
In de psychologie noemen we dit waarschijnlijk “in symbiose zijn gegaan.” Symbiose ken je misschien nog uit de biologielessen: bijvoorbeeld visjes die bij haaien meezwemmen om kleine restjes eten op te pikken. Dat is een voorbeeld van een positieve symbiose.
In relaties kan symbiose gezond zijn, maar het kan ook ongezond worden. Bijvoorbeeld als je je verantwoordelijk voelt voor het geluk van de ander, als je denkt dat het jouw taak is om problemen op te lossen, of als je er alles aan doet om de ander niet teleur te stellen. In zulke situaties ben je afhankelijk van hoe de ander zich voelt voor jouw eigen gevoel. Dit wordt een ongezonde vorm van symbiose. De kans is groot dat dit patroon vroeger is ontstaan in je relatie met een van je ouders.
In een gezonde ontwikkeling groei je van symbiose naar autonomie. Een baby zit letterlijk in symbiose met de moeder, maar na verloop van tijd beseft een kind dat het een apart persoon is. Dat is een belangrijke stap in de ontwikkeling. Naarmate je ouder wordt, ontwikkel je je eigen identiteit, ontdek je wat jij belangrijk vindt, en creëer je een gezonde balans tussen geven en nemen in relaties.
Maar als je in je jeugd te lang in symbiose bent gehouden, ontwikkel je niet voldoende autonomie en eigenheid. Je weet dan niet goed wie je bent en wat je wilt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een ouder had die emotioneel instabiel was, waardoor je de neiging ontwikkelde om de emoties van die ouder op te vangen en daarop te reageren. Misschien durfde je vroeger niet te zeggen wat je zelf wilde, omdat je bang was de ander teleur te stellen of van streek te maken.
Dit patroon kan zich later in je leven herhalen, bijvoorbeeld in relaties of op het werk. Je denkt dat je keuzes maakt voor jezelf, maar eigenlijk doe je wat anderen van je verwachten. Dit kan verwarring en stress veroorzaken, en je kunt je vast komen te zitten in de vraag: “Wat wil ik nu eigenlijk?”
Het goede nieuws is dat je dit kunt veranderen. Je kunt je eigen identiteit ontwikkelen door je bewust te worden van wat je zelf wilt en door te leren “nee” te zeggen zonder je voortdurend te verantwoorden. Door nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken wat bij jou past, kun je meer autonomie creëren. Dit is een proces dat tijd kost, maar het is absoluut mogelijk.
In gezonde relaties moedigen anderen je aan om jezelf te zijn en je eigen weg te gaan. Dit begint echter bij jezelf: door stappen te zetten om dichter bij jezelf te komen en je los te maken van de verwachtingen van anderen.
Om je hierbij te helpen, heb ik een meditatie opgenomen genaamd “Bevrijd Jezelf”. Deze meditatie helpt je om los te komen van de verwachtingen van anderen en meer jezelf te worden.
Als je deze opname interessant vond, reageer dan gerust hieronder.
Ik help je graag verder op jouw weg naar meer autonomie en zelfkennis. Tot later!
Geef een reactie